Митове за шоколада

Шоколадът е сред най-предпочитаните десерти в целият свят. Бас държим, че и сред вас ще се намерят само няколко човека, които биха предпочели нещо друго пред вида на една сочна, шоколадова... торта.

Невероятно е колко много лица може да има този така обичан десерт. Но има няколко мита около него, които не спират да ни се явяват в разни публикации. Нека да видим на какво попаднахме, пък на какво да вярвате, оставяме изцяло на вас.

От шоколада се появяват пъпки по лицето
Има изследвания по темата и не е намерена връзка между консумацията на шоколад и появата на пъпки. Шоколадът не предизвиква никаква инфекция, която всъщност трябва да е налична, за да можем да му припишем нежеланата поява на пъпки. Ако смятате, че имате някаква непоносимост към шоколада, тогава опитайте да хапвате само такъв с минимално количество захар в него – например 70 % какаов шоколад.

Шоколадът повишава холестерола
Дори да ядем шоколад с високо съдържание на мазнини, това не може да е причина за повишаването на холестерола в кръвта. Мазнините в какаото са напълно различни от тези, които са причина за повишаване нивата на холестерола, показва изследване, публикувано още през 1988 година.

Шоколадът е сериозен афродизиак
Тук обаче не може да се каже напълно дали е истина или не. Проучванията все още не са намерили точното обяснение за връзката между шоколада и романтичното настроение. Този мит може да крие своето обяснение в психологическата ни нагласа, по-скоро. Хапването на шоколад е отпускащо и намаляващо стреса, а това само по себе си предразполага и към някои други дейности... Ще поживеем и ще видим, както се казва. А междувременно можем да продължим да си хапваме шоколад :)

Шоколадът причинява главоболие
Някои хора смятат, че от него получават болки в главата и дори винят шоколада за мигренозни пристъпи. Медицината все още не е намерила връзка и в това отношение, така че не можем да обвиняваме какаовото удоволствие за поява на главоболие.

Шоколадът причинява кариеси
Ако нещо го прави, то това е захарта в някои млечни шоколади. Отново идваме на тезата, че ако хапваме шоколад, то най-добре това да е натурален шоколад. Дори напротив, висококачественият натурален шоколад може да се пребори с някои бактерии, намиращи се в устната кухина.

Ако сте фен на шоколада и се замисляте дали да не се откажете от него, поради някои от тези ширещи се митове, то определено няма нужда да го правите.